onsdag 15. august 2012

Jaktkurs Markering 1. dag

Tidligere i år meldte jeg på Awa og meg på markeringskurs i Østfold. Og vi gledet oss i flere måneder. Så et par uker før kursstart så fikk awa løpetid, og dermed fikk hun ikke bli med på kurset! Men jeg skulle få delta som observatør uten hund, + få 4 private timer med instrukør Rita.  Så da skulle det ordne seg likevel.  Men så ble awa dårlig.  hun brekker seg og får opp vann og skum. Maten beholder hun, men hun brekker seg hele tiden. Hver halvtime dag og natt. Hun har nå fått piller mot kvalme, zolakk for tarmene og id for for magen. hun brekker seg ikke lenger men jeg tror det hele bare demper symptomene og at hun fremdeles sliter med ett eller annet. Vi har ny time på fredag.  Men jeg går likevel på kurset på kvelden uten Awa, og som jeg savner å ha henne med meg!  Men jeg lærer mye som vi kan prøve seinere når hun er frisk. (det hun har er ikke smittsomt, det kunne veterinæren si ganske sikkert + at Pelle jo ikke feiler noe som helst)

Vi var en gjeng damer på kurs, og de fleste hundene unge, labrador, golden og flat.  Her kommer en del v det jeg skrev ned av gode råd fra Rita.

Det er viktig med markering at vi gjør så lite ut av oss selv som mulig for ikke å forsyrre hunden når den konsentrerer seg på hvor dummyen lander. Hvis vi ønsker å følge med på hunden om den registrerer kastet så vent til dummyen er i lufta, da kan du tite ned på hunden. Deretter står du stille og kan eventuelt telle til 3 så sender du hunden på vokal kommando, uten å bruke håndsignal. Stå stille, ike veive med armene, ikke flytte på seg, glane på hunden osv.

Om hunden gjør feil, forlater området eller annet, bør du ikke alltid kalle inn hunden.  Det kan føre til at hunden, når den blir usikker, alltid velger å komme inn til deg.  Blås heller stoppsignal, gå bort til det stedet der hunden feilet, kall den inn dit og send derfra. Går det galt igjen så gjør det samme, stopp hunden og gå ut og send på nytt. Selvom du til slutt havner bare 10 meter fra dummyen så vil den til slutt gå i rett linje da de siste 10 meterne.  Gjør så om hele øvelsen på nytt fra opprinnelig startpunkt slik at dere får til en korrekt øvelse på opprinnelig avstand.

Håndsignal i dirigering ut:  Bruk venstre hånd, et stykke ut fra hundens hode litt øver øyehøyde til hunden slik at den kan se riktig retning og likevel få retningen av hånden din. På den måten får den en retningslinje å følge. Med hånden ved siden av hodet til hunden blir det ingen retning for hunden fremover.

Stoppsignal under utsending: På en dirigering, når hunden er i området dummyen ligger blåser du søkesignal. Hvis du er 100% siker på at hunden ikke kan se dummyen i området eller få ferten av den på veien ut kan du blåse stoppsignal og deretter søksignal. Dette for ikke å ødelegge et stoppsignal: du blåser stopp, hunden har dummyen i nesa eller den ser dummyen og velger ikke å stoppe på signalet.  Da vanner du ut stoppsignalet. Alternativet er jo da å gå ut å irettesette fordi hunden var ulydig på stoppsignal, det kan ødelegge for opptak av dummy senere.  Så altså: vær sikker på at hunden ikke vet hvor dummy er før du blåser stopp der ute.

Hver gang du kaster markering bør du også kaste ut til memory. Benytt hver anledning til å lære hunden memory.

Vær streng med "fot". Ikke tillat at hunden ikke hører på deg og at du må gjenta kommandoen om og om igjen. (ha ha veldig lett liksom....)

Når hunden har funnet markering skal den komme direkte inn til deg, og ikke være interessert i å jakte videre med dummy i munnen. Rita blåser alltid innkalling når hunden har tatt dummy.
Som en test på innkomst med dummy kastet Rita en forstyrrelse når hunden var 10 meter fra eier. De aller fleste hundene ville gjerne løpe etter denne nye dummyen.  Noen stoppet likevel og kom inn med dummyen, andre ville ikke stoppe og løp helt frem til den nye dummyen før de endelig kom inn med dummyen sin (ingen av hundene byttet til den nye dummyen).  Dette er noe som det er viktig å trene på: dummy i munnen - rett inn til eier og ikke noe utenom.  Hunden skal ikke bevege hodet frem og tilbake på vei inn i forsøk på å få øye på en dummy til for eksempel.  Ulovlig! Rett inn i full fart.

Hunden bør levere dummyen rett foran føreren og så plassere seg i fotposisjon uten å gå rundt bak føreren. Du vet aldri hva som finnes av fristelser bak deg, når hunden er bak deg på vei rundt kan det dukke opp hva som helst som kan få hunden til å stikke, eller det kan ligge fristende fugler der som, hvis hunden din tar en, vil få deg disket i en konkurranse.

Dobbel markering: Start med enkel markering. Kanskje også en memory på det samme stedet.  Så kaster du ny markering på dette stedet, dreier med hunden mot venstre og får ny markering. Send så på denne siste markeringen. Deretter får hunden gå på det første kastet.

Rita er konsekvent på å alltid la hunden hente siste markering først. Hvis ikke, sier hun, er dette ikke dobbelt markering men i realiteten to memory!  Siste kast først, deretter første kast.  I utgangspunktet skal hunden kunne gå på første kastet også uten håndsignal.

Tren dobbelt markering med å ha kast nr 2 til venstre for det første.  Da er det enklere å få hunden med deg i riktig posisjon.

Markering memory med dirigering:   Etter disse første øvelsene hadde vi nå to områder som var kjent for hundene. Da fikk de følgende oppgave:  Først en markering.  føreren sa "nei" til denne, dreide hunden mot venstre til område nr 2, ga håndtegn til "ut" og sende på dirigering ut til område 2.  Når den var hentet kunne hunden få hente memory på nr1.

Til slutt flyttet vi til nytt sted, der fikk hundene først en markering, deretter en markering til som ble kastet slik at hunden måtte gå lenger vekk fra føreren for å finne.  Deretter fikk de dobbelt markering.

Det ble svært mørkt på slutten av dagen (kl. 22.00)  så vi skal starte en halv time tidligere de neste dagene.
Jeg gleder meg, skulle bare ønske at jeg kunne ha med lille snuppa mi, hun hadde syntes at dette hadde vært kjempegøy, og hun hadde nok vært veldig flink, hun er jo flinkest i verden må vite!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar