fredag 17. august 2012

Jaktkurs Dirigering 1. dag

I to dager skal det nå handle om dirigering.  Men Rita ville først ta for seg noe hun hadde observert som et gjennomgående problem med hundene på markeringskurset, nemlig stoppsignal og søksignal.  Rita sier: det er umulig å trene en hund til jakt om den ikke kan stoppe på signal og søke på signal.  Den første oppgaven ble derfor en finsøkøvelse der søkesignalet skulle brukes og stoppsignalet.

Hunden fikk se at en tennisball ble kastet ut rett foran den i høyt gress. Så snudde man rundt 360 grader med hunden. Søkeområdet var naturlig avgrenset av en liten bekk, og lyngkledde kanter rundt området med gress. Så skulle man blåse søksignal. Dersom hunden var vant til håndsignal i tillegg kunne man bruke det i starten for å få hunden igang, men så BORT med håndsignalet.  Hunden skal kunne starte å søke på kun fløytesignal.  Når hunden hadde funnet den første ballen, ble ny ball kastet ut. Snu rundt så hunden har ryggen til område, og du står vendt mot hunden. Blås søksignal, uten håndsignal.  Dersom hunden ikke starter, ta et skritt mot hunden og blås igjen. Må du hjelpe med hånden så gjør det, men til slutt bør du vente ut hunden for at den skal vendes av med håndsignalet. Eventuelt kan en hjelper lage litt lyd og interesse for området før du blåser. 
Sett hunden igjen rett foran området og gå 5 meter bort. Blås stoppsignal først, deretter søksignal. Det kan være lurt å lære hunden å stoppe før den blir satt i søk, nyttig når du skal sende på lengre avstand. Gjør om øvelsen hvor du er enda lenger fra hunden før du blåser stopp og så søksignal

Neste runde går du 5-6 meter fra området sammen med hunden, sender på utsignal. Du kan gjerne  og blåser stoppsignal, deretter søksignal. Øk avstanden mellom hunden og området. Her er det viktig at hunden lystrer stoppsignalet. Stopper den ikke, ta den med til stedet den var når du blåste stopp, og sett hunden, blås stopp og sett hunden. Gjenta så hunden forstår at du vil den skal stoppe.  Ikke vær sint når du går ut til den, gå som vanlig, men vær så bestemt idet du har bånd på og repeterer stopp.

Hvis hunden ikke leter godt nok og ber om hjelp ved å stoppe og se på deg, så ha is i magen og vent.  Ikke beveg deg og ikke si noe. Du kan til og med snu ryggen til. Til slutt må du kanskje blåse søksignal igjen. Du må forsøke å få hunden til å gjøre jobben selv, begynner du først å svare på dette ønsket om hjelp, vil det bare bli verre og verre.

Rita sier:  for å kunne trene jakt må du ha en 100% fot med hunden. Den skal være i riktig posisjon uansett hva du gjør og hvordan du beveger deg.  du skal kunne konsentrere deg om oppgaven dere skal løse, ikke fokusere på om hunden er der den skal være.

Øvelse på linje.  På en sti, helst med et par meters bredde:  kast en dummy til område A. Vend om i retning B og gå 5-6 meter bort. Vend tilbake  og send hunden til A på utsignal. Gå deretter enda noen meter bort i retning B.  En hjelper kaster ny dummy i A uten at hunden ser. Send på nytt på utsignal. Uerfaren hund kan man gjøre dette med og øke avstanden forsiktig.

Nå står du ca 50-60 meter fra dummyen i A. Kast en dummy midt på stien ca 10 meter fra dere.  Send med kun apportkommando. Deretter sender du på nytt med utsignal mot dummyen i A.  Gi nytt utsignal når hunden er ved apportstedet, helst rett før den begynner å sakne farten.
Snu rundt mot B, du får en markering, si nei til den, snu tilbake igjen og send på dummy i A. Deretter sender du på dummy i B.

Når hunden har gjort slike øvelser på forskjellige stier kan du øke venskelighetsgraden ved å introdusere område C 90 grader på område A.  Linja C-A ligger da i skogen og du må få hunden til å gå i en rett linje fra C til A uten å vike fra linja.  Planlegg på forhånd så du vet at det er mulig for hunden å løpe i ei rett linje fra C til A.  Når hunden har hentet dummy et par ganger i A, går du inn i skogen, vender hunden mot område A og sender på utsignal. hunden skal da kunne løpe direkte ned til A. Viker den fra rett linje, blås stopp, gå til stedet der den vek fra linja, kall hunden til deg og send på utsignal mot A fra dette stedet. Går det bra, går dere tilbake til C og sender igjen til A. Går det bra denne gangen kan du legge igjen en dummy i C, gå sammen med hunden til A og sende tilbake til C.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar